Leidingwater: dit is wat je erover moet weten

Als we het in Nederland hebben over leidingwater bedoelen we daar meestal drinkwater mee. Toch is drinkwater niet het enige water dat we uit onze waterleiding halen. Zo is er op verschillende plekken in het land geƫxperimenteerd met leidingen met zogeheten huishoudwater. Dit water is niet zuiver genoeg om te consumeren, maar wel prima geschikt om de was mee te doen, je tuin mee te bewateren of je wc door te spoelen. Bij veel deelnemers ontstond er echter toch verwarring tussen huishoudwater en drinkwater, waardoor het experiment gestaakt is. Voor het gemak zullen we ons daarom vooral concentreren op drinkwater.

Kiezen voor een waterontharder

De Nederlandse waterleidingbedrijven zorgen er altijd voor dat ons water gezond en goed drinkbaar is. Wel is ons leidingwater nog altijd heel rijk aan mineralen. In Nederlands water zit vooral ook veel calcium. Dit maakt het water hard en zorgt op talloze plekken voor vervelende kalkaanslag. Wil je van dit harde en mineraalrijke leidingwater af? Kies dan voor de installatie van een waterontharder. Dit apparaat maakt je kraanwater nog veel zuiverder en vooral ook zachter. Dit is goed voor huishoudelijke machines, maar zeker ook voor je eigen gezondheid.

Waar komt het vandaan?

Ons leidingwater wordt verzorgd door de verschillende waterleidingbedrijven in ons land. Ze winnen dit water onder meer uit rivieren, duinen en uit oppervlaktewater. Natuurlijk moet het water eerst flink gefilterd en gezuiverd worden voordat we het als drinkwater kunnen gebruiken. Alleen zo weet je zeker dat je niet ziek kan worden van je leidingwater.

Hoe is het gesteld met de kwaliteit van ons leidingwater?

In Nederland zijn we gewend dat we het water uit de kraan in principe altijd kunnen drinken. Om die reden is er een speciaal eisenpakket opgesteld waar ons water aan moet voldoen. Deze eisen zijn vastgelegd in het Drinkwaterbesluit. Deze norm beschrijft onder meer hoeveel kwik, lood en andere stoffen er maximaal in ons drinkwater mogen zitten. Door deze niveaus zo laag mogelijk te houden wordt de kwaliteit van het drinkwater gewaarborgd. Regelmatig wordt de kwaliteit van het water gecontroleerd, zodat er direct kan worden ingegrepen als het water onbedoeld toch niet zuiver genoeg is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.