Wat regelt een vastgoedmakelaar?

Wat doet een vastgoedmakelaar nou precies? Waarvoor moet je bij een vastgoedmakelaar aankloppen en wat dien je zelf te regelen bij de verkoop van een huis? Daar vertellen we je in deze blog meer over.

Begeleiding door de makelaar bij het kopen en verkopen van jouw woning

Een vastgoedmakelaar begeleidt je bij het kopen en verkopen van je woning. Zo kan een vastgoedmakelaar van Bagro Vastgoed je helpen bij het zoeken naar een nieuwe woning, maar ook foto’s van jouw huidige woning maken en een verkoopprijs samen met jou bepalen. Ook bezichtigingen regelen en (indien gewenst) onderhandelen over de prijs vallen onder de werkzaamheden van een vastgoedmakelaar. Een makelaar die voor jou op zoek gaat naar een nieuwe woning zal ook letten op aandachtspunten die jij belangrijk vindt. Bijvoorbeeld of er een school voor kinderen in de buurt is, of het een rustige wijk is en of er voorzieningen zoals supermarkten in de buurt zijn.

Taxatie van de woning

Een vastgoedmakelaar kan u helpen met een taxatie van uw woning. Aan de hand van een taxatie kunt u de vraagprijs van uw woning bepalen. Staat jouw huis ‘onder water’ of heb je juist overwaarde? Dit zijn zaken waar je op moet letten zodat je weet of je een eventuele restschuld krijgt en eventueel extra financiering rond moet zien te krijgen. Een vastgoedmakelaar kan je hierover adviseren en vaak ook de taxatie (laten) uitvoeren.

Woning direct verkopen aan een vastgoedmakelaar

Ga je jouw woning direct verkopen aan een vastgoedmakelaar, dan worden de werkzaamheden iets anders. In dat geval gaat een vastgoedmakelaar jouw woning bekijken. Bij interesse doen zij een bod wat je kunt accepteren of afwijzen. Het voordeel van een bod van een vastgoedmakelaar is dat dit een bod zonder ontbindende voorwaarden is. Verkoop je jouw woning dus direct aan een vastgoedmakelaar, dan kun je op zeer korte termijn van jouw woning af zijn én snel de verkoopsom op rekening hebben. Dit gaat doorgaans sneller dan bij een ‘gewone’ makelaar, doordat de koop veel sneller rond kan worden gemaakt. 

Informeer naar de expertise van een vastgoedmakelaar

Het beroep makelaar is sinds 2001 een vrij beroep. Dit houdt in dat je in principe makelaar kunt worden zonder eerst een opleiding hiervoor te hebben afgerond. Uiteraard hebben de meeste makelaars wel een opleiding genoten hiervoor, maar er zit zeker verschil tussen makelaars onderling. Een NVM-makelaar (Nederlandse Vereniging voor Makelaars) is bijvoorbeeld betrouwbaar omdat hij zich dient te houden aan de erecode die geldt binnen NVM. Zo mag een NVM-makelaar nooit tegelijkertijd voor de koper en verkoper werken.  Voordat je met een makelaar in zee gaat, is het dus verstandig om te informeren naar diens expertise

Leave a Reply

Your email address will not be published.