Hoe houd ik mijn huisdier fris en verzorgd?

Het is belangrijk de oren van je hond regelmatig goed te controleren. Zo kun je namelijk zien of deze schoon zijn, je hond geen oormijt heeft of misschien zelfs wel een oorontsteking. Een oorontsteking hond kan bij alle rassen voorkomen maar tref je vooral bij honden met hangende oren aan. 

Soorten oorontsteking hond

Bij de hond zijn drie soorten oorontstekingen te onderscheiden: 

  • Otitis externa: dit is een ontsteking aan de buitenste gehoorgang
  • Otitis media: dit is een inwendige ontsteking aan het middenoor
  • Otitis interna: deze infectie is ook inwendig en zit in het binnenoor van de hond. 

Vaak zit de infectie in het buitenoor maar de kans dat deze zich verder uitbreidt naar binnen is aanzienlijk. Het is daarom belangrijk minimaal eens per week de oren van je hond goed te checken en, indien nodig, de oren hond schoon te maken. Hiervoor kun je een speciale oorreiniger voor honden gebruiken. Vermoed je dat je huisdier een ontsteking heeft in de oren? Ga dan altijd naar de dierenarts om dit even te laten controleren. Zo kan meteen de juiste diagnose worden gesteld. 

Verzorg je hond altijd goed

Om ervoor te zorgen dat je hond gezond blijft en geen last krijgt van oormijt, een infectie of een ontsteking in de oren, kun je als baasje het beste de oren goed schoonhouden. Het is natuurlijk belangrijk niet alleen de oren maar ook de rest van het lijf van je hond goed gezond te houden. Zorg voor goede voeding, voldoende beweging en uitdaging en was, indien dit nodig is, je hond regelmatig. Zo blijft je viervoeter lekker fris en wordt ook de vacht goed verzorgd. Bij langharige honden hoort daar natuurlijk ook goed en regelmatig borstelen bij. Bepaalde hondenrassen moeten worden getrimd dus ga er mee naar de trimsalon. 

Hoe reinig je de oren van je hond? 

Om de oren goed te reinigen, doe je het volgende:

  • Kies een goede en milde oorreiniger. Druppel deze in de aanbevolen hoeveelheid in de oren van de hond. 
  • Masseer de gehoorgang zachtjes zodat de druppels erin lopen en hun werk kunnen gaan doen. 
  • Veeg het oor met een wattenschijfje of een doekje dat niet vezelt af.

Leave a Reply

Your email address will not be published.